Geschreven door Judith van Veen

Gemotiveerde en talentvolle medewerkers hou je graag aan boord en tegelijk wil je voldoende nieuw personeel werven. Een slimme manier om medewerkers te vinden en binden, is het aanbieden van combinatiebanen. Maar hoe gaat het precies in zijn werk met een combinatiebaan? Hoe regel je het? Hoe vind je de mensen die hierin interesse hebben? Femmie Streng werkte mee aan een e-book met praktische handvatten.

Dit is de uitgekiende aanpak van manager hrm Femmie

Kinderopvang Morgen werkt nauw samen met diverse scholen. De medewerkers zijn allemaal bij de Morgen in dienst. Lees haar vijf tips.

Tip 1: Zie combinatiebanen als een kans

Medewerkers in de kinderopvang hebben vaak een klein contract, maar door hun rooster is een baan voor de resterende uren lastig te vinden. Met een combinatiebaan kunnen wij onze medewerkers extra uren geven én we krijgen er meer kwaliteit voor terug. Dankzij de verschillende functies zijn onze medewerkers van nog grotere waarde voor de ontwikkeling van kinderen.

Tip 2: Creëer een gemeenschappelijke taal

Met de organisaties waarmee we samenwerken kijken we naar rollen in plaats van functies. Zo vervullen pedagogisch medewerkers de rol van onderwijsassistent, begeleider bij gym of ze geven typles. Dit helpt om een gezamenlijke taal te creëren en een brug te bouwen tussen twee werelden. Je kan hiervoor het rol- en ontwikkelmodel van Pact voor kindcentra gebruiken.’

Bij ons werken maar liefst 20 medewerkers in een combinatiebaan
Femmie Streng, manager hrm bij Kinderopvang Morgen

Tip 3: Hou ogen en oren open voor andere combinaties

De combinatiebanen smaken naar meer en we staan open voor verschillende soorten combinaties. Wij hebben een combinatie tussen onderwijs en kinderopvang. Maar denk ook aan een combinatie met welzijn of met zorg.

Tip 4: Denk aan begeleiding en scholing van je medewerkers

Pedagogisch medewerkers hebben een groot aandeel in het slagen van hun combinatiebaan. Maar het succes ligt niet alleen in hun handen. Daarvoor is ook goede begeleiding nodig, en soms extra scholing. Bespreek samen met de pedagogisch medewerker wat hij of zij nodig heeft.

Tip 5: Besteed aandacht aan de planning

Een goede planning is belangrijk voor pedagogisch medewerkers met een combinatiebaan. Zorg voor een duidelijk rooster en goed vervoer als ze regelmatig kinderen moeten brengen en halen. Hoe beter de banen te combineren zijn, hoe meer je je medewerker aan je bindt. Pedagogisch medewerkers in een combinatiebaan kunnen soms niet bij vergaderingen of vieringen zijn. Probeer ze waar mogelijk tegemoet te komen en ze hier niet op af te rekenen.

Download het e-book

Lees het hele e-book nog meer praktische tips. Dit is een uitgave van Kinderopvang Werkt!