‘Mama, wordt het bij ons ook oorlog?’ Wat antwoord je dan? Je kunt er niet omheen; je hoeft de krant maar open te slaan, het nieuws of de televisie aan te zetten of social media te openen. Overal gaat het over de oorlog in Oekraïne. Wat krijgt je kind hiervan mee en hoe ga je daarmee om?
Kinderen krijgen er al snel wat van mee en kunnen hierover vragen, angsten en onzekerheden hebben. Als je als ouder met je kind hierover in gesprek gaat, kun je ervoor zorgen dat je kind zelf geen conclusies trekt uit de flarden informatie die het opvangt en kun je de angst voor zijn. Hoe en of je het gesprek aangaat met je kind, is ook sterk afhankelijk van de leeftijd:
Geef als ouder eerlijk en beknopt antwoord, maar treedt niet in details. Het is wel goed om te proberen met een geruststelling af te sluiten. Bijvoorbeeld door in dit huidige conflict met de Oekraïne te zeggen dat er veel landen bezig zijn om te zorgen dat we stoppen met vechten en weer gaan praten. Daarnaast kan het ook geen kwaad om te erkennen dat pijn en verdriet bij het leven horen. Dit biedt je kind een realistisch perspectief over het leven: soms voel je jezelf gelukkig, maar soms ook niet. Op die manier maak je je kind alleen maar weerbaarder.
(voor dit artikel zijn meer bronnen geraadpleegd)